Menurut
Wikipidia, dalam istilah botanikal, badam
bukan kacang. Dalam parlans botanikal, kulit berbatu keras yang menyelirat
dipanggil endocarp, dan buah ini, atau exocarp, ialah pepauh, mempunyai lapisan
luar yang gebu. Pokok ini adalah asli dari Asia barat daya. Bentuk yang
dijinakkan boleh memasakkan buah sejauh kepulauan British. Ia adalah pokok
kecil, bertumbuh hingga 4–9 m tinggi. Daunnya adalah meruncing, 6–12 cm
panjang, dan tidak rata pada sisi. Bunganya putih atau pink pucat, 3–5 cm
diameter dengan lima kelopak, dihasilkan sebelum daun ini pada musim bunga. Di
Malaysia, jarang pulak dengar orang tanam pokok badam ni.
Badam
penting untuk kesihatan kerana khasiatnya
yang pelbagai, ia boleh dimakan mentah, dikukus seperti kekacang atau dijadikan
bahan campuran makanan seperti kuih dan sebagainya. Badam mengandungi 20
kali lebih banyak protein jika dibandingkan dengan bijirin lain. Kandungan
lemak dan karbohidratnya tinggi, oleh itu ia mengandungi gula yang tinggi
berbanding dengan buah-buahan yang lain. Kandungan vitamin B dalam badam mengatasi
kandungan vitamin itu dalm telur, begitu juga niasin yang dimilikinya melebihi
gandum. Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan elemen itu dalam susu dan
kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus dalam keju.
Kanak-kanak amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya dapat membantu
pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi. Sementara kepada orang
dewasa pula ia dapat membantu menyihatkan jantung mereka.
Kacang Badam
Ramai
orang takut untuk mengambil badam atau almond. Begitu juga dengan jenis-jenis
kekacang yang lain kerana kandungan lemaknya yang tinggi.
Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak taktepu (unsaturated fat) yang badan anda perlukan.
Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak taktepu (unsaturated fat) yang badan anda perlukan.
Kandungan
lemak mono taktepu (monounsaturated fat) yang tinggi dalam badam sepertimana
terdapat di dalam minyak zaitun membuatkan badam menjadi senjata hebat bagi
memerangi kolesterol LDL di dalam badan anda.
Tahukah
anda badam adalah makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di kalangan
kekacang?
Badam
mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum,
phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain
yang tinggi. Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari
keperluan harian Vitamin E dan Manganese. Sumbangan beberapa nutrient dari
segenggam badam adalah seperti paparan graf di sebelah.
Di
bahagian selaput biji badam sahaja terdapat sekurang-kurangnya 20 jenis
flavonoids (antioksida) utama. Gandingan beraneka flavonoids dan vitamin E
menjadikan badam suatu makanan yang amat berkhasiat sekali bagi memerangi
berbagai masalah kesihatan.
No comments:
Post a Comment